Cestovná lekárnička. Ako by mala vyzerať vaša povinná výbava na dovolenku

Pri balení na cestu do zahraničia alebo do hôr nezabudnite na cestovnú lekárničku. Tá by vám nemala chýbať ani keď idete na krátky výlet alebo dovolenku k moru.

Dokážete sa tak pomôcť pri drobných zdravotných problémoch bez čakania u lekára. Medzi bežné dovolenkové nástrahy, ktoré vám hrozia, patria drobné úrazy, úpal, alergická reakcia či problémy s trávením.

Pamätajte včas na svoje zdravie, pretože v zahraničí nemusí byť jednoduché zohnať lieky, ktoré potrebujete.

Cestovná lekárnička je povinnou výbavou každého zodpovedného cestovateľa a nemala by preto chýbať vo vašej batožine.

Pri cestovaní do zahraničia by sme nemali podceňovať riziká, ktoré so sebou nesie poškodenie zdravia.

Určite sa aj vám stalo, že vás niečo poštípalo, trpeli ste ťažkosťami s trávením alebo vám morská voda spôsobila podráždenie očí alebo uší.

Dobre vybavená cestovná lekárnička patrí k povinnej výbave každého zodpovedného cestovateľa. Aby ste si nepokazili zážitky z dovolenky, je dobré sa už doma starostlivo pripraviť na cestu.

Vybaviť si cestovnú lekárničku je oveľa jednoduchšie, ako zháňať lieky na poslednú chvíľu v zahraničí. Obsah lekárničky by mal byť prispôsobený cestujúcim osobám, ich zdravotným ťažkostiam, ako aj dovolenkovej destinácii a typu dovolenky.

Na povinnosť cestovnej lekárničky by mali dbať najmä ľudia s chronickými chorobami, ktoré svoje lieky užívajú dlhodobo. Ide najmä o osoby trpiace vysokým krvným tlakom, cukrovkou, alergiami, staršie osoby, deti a tehotné ženy.

Vyplatí sa preto byť pripravený, aby sme sa dokázali vysporiadať s bežnými onemocneniami, s ktorými sa môžeme počas cestovania, na dovolenke pri mori alebo pobyte v horách stretnúť.

Medzi najčastejšie problémy na dovolenke patria infekčné, zažívacie problémy, rôzne alergické reakcie, drobné úrazy a poranenia.

Čo by mala obsahovať každá cestovná lekárnička?

Každý cestovateľ by si mal cestovnú lekárničku prispôsobiť svojim potrebám. Najmä by ste v nej mali mať lieky, ktoré pravidelne užívate.

Lieky proti cestovnej nevoľnosti

Cesta vlakom, autom, autobusom, loďou alebo lietadlom býva pre veľa ľudí nepríjemná. Prvou pomocou pri pociťovaní nevoľností môže byť hlboký nádych nosom a výdych ústami či žuvanie žuvačky.

Ak viete, že týmito príznakmi trpíte pravidelne, lieky by ste mali užiť aspoň 30 minút pred cestovaním.

Najvhodnejší na tieto problémy je Kinedryl, ktorý upokojí váš žalúdok.

Dobre vybavená cestovná lekárnička patrí k povinnej výbave každého zodpovedného cestovateľa.

Lieky, ktoré pravidelne užívate

Ľudia prevažne vo vyššom veku, alergici a ďalší, ktorí majú stanovenú diagnózu nesmú zabúdať na lieky, ktoré pravidelne užívajú. Nepodceňujte svoj zdravotný stav a pravidelne sa sledujte.

Tlakomer, teplomer či glukomer by mal byť vašou povinnou výbavou popri liekoch, ktoré užívate.

Nezabúdajte, že niektoré lieky sa nemusia znášať so slnkom alebo inými liekmi, ltpré by ste si v prípade ťažkostí chceli podať.

Lieky na alergie, úpal a spálenie

S alergiami sa najčastejšie stretávame po požití jedla, uštipnutí hmyzom alebo pohybom v peľovitom prostredí. Lekári v tomto prípade odporúčajú Fenistil v podobe masti alebo kvapiek, prípadne Zodac či Desloratadin.

Vhodné sú aj rôzne kvapky do očí, ktoré vám predpíše váš lekár.

V prípade úpalu sa odporúča spánok a oddych. Dôležitý je pitný režim, dbajte preto na pitie dostatočného množstva tekutín,

aby ste takýmto stavom predchádzali. Ak už pociťujete príznaky úpalu pite vlažnú vodu a po dúškoch.

Pred spálením je najúčinnejšou prevenciou prikrývka hlavy, kvalitný opaľovací krémdodržiavanie pitného režimu. Vyhýbajte sa tiež priamemu slnečnému žiareniu v čase od 11tej do 15tej hodiny, kedy je slnko najprudšie.

Ak sa vám podarí spáliť, pomôže vám Panthenol, ktorý sa odporúča na popáleniny a spáleniny od slnka. Dobre zaberá aj kalciová masť.

Lieky na alerLieky na nádchu, kašeľ, zápal hrdla a bolesť

Medzi bežné cestovateľské choroby patrí nádcha, ktorej najčastejšími príznakmi sú kašeľ, bolesť hlavy, slabosť. Do lekárničky si preto pribaľte nosné spreje alebo kvapky, ako Pinosol, Olynth, Otrivin.

Pred kašľom vám najlepšie pomôže Stoptussin. Ak sa ako sprievodný jav prejaví horúčka, siahnite po Acylpyrine, Aspirine alebo Nurofene.

Súčasťou nádchy môže byť aj zápal hrdla. Na zapálené hrdlo dobre pomáha Strepsils, Dorithricin, alebo Strepfen, ktoré tlmia bolesť na hrdle.

Pri prejavoch bolesti hlavy, zubov, uší a iných bolestiach vám najlepšie pomôže šumivý Panadol alebo Novalgin.

Ten zvyknem nosiť na každý výlet a mám ho pri sebe neustále.

Prípravky proti hnačke, zvracaiu a tráviacim ťažkostiam

Medzi základné prípravky pri tráviacich ťažkostiach, ktoré patria do cestovnej lekárničky sú čierne uhlie, Endiaron a Smecta.

Náplasť, obväzy a prípravky na dezinfekciu rán

Náplaste a obväzy sa vám budú hodiť pri drobných úrazoch a poraneniach. Tie na vás číhajú či už na horách, pri mori alebo poznávacom výlete.

Preto nenechávajte nič na náhodu a pripravte sa aj na takéto situácie. Výborný je sprej Akutol, ktorý je ochranný plastický sprej odolný voči vode a slúži na ošetrenie drobných odrenín. Na dezinfekciu môžete taktiež použiť Betadine.

Do lekárničky si nezabudnite pribaliť obväzy a vodeodolné náplaste. Prípravkov na dezinfekciu rán existuje mnoho a sú aj také, ktoré neštípu v rane.

Všetky dôležité lieky a medikamenty nakúpite aj online, napríklad v mojalekáreň, Pilulka

 

Vycestovanie do niektorých špecifických oblasti si vyžaduje pribalenie antimalarík, prípadne povinné očkovanie pred odletom. Pre tieto prípady vyhľadajte svojho ošetrujúceho lékara.

Či už idete k moru alebo do hôr, súčasťou rozšírenej lekárničky by mali byť opaľovacie krémy s ochranným faktorom a prípravky na bežnú dezinfekciu.

Pretože opatrnosti nikdy nie je dosť, nezabúdajte na komerčné cestovné poistenie, ktoré bude kryť vašu prípadnú hospitalizáciu v nemocnici, nevyhnutné lieky alebo prevoz na Slovensko.

Najjednoduchšie si cestovné poistenie vybavíte online.

(Niektoré tipy na lieky boli prebraté zo stránok lekar.sk a benulekaren.sk)

Cestovateľské tipy na email

Cestovateľské tipy na email

Tipy ako efektívnejšie cestovať a každý nový zájazd, ktorý pre vás pripravujem, dostanete do svojej emailovej schránky medzi prvými.